Vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai tamperelaiskirjailija Marisha Rasi-Koskinen nuortenromaanillaan Auringon pimeä puoli (WSOY 2019).

 

Finlandia-palkinnon diktaattorina toimi muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta. Hän päätyi valitsemaan voimakkaimmin mieleen kummittelemaan jääneen kirjan. Uusivirta kertoi lukukokemuksen olleen kuin pitkä ja psykedeelinen uni. ”Kirjailija heittäytyy paikoin hullunrohkeankin kehyskertomuksen heikoille jäille notkeaan ja mutkattomaan kieleen sekä psykologisesti tarkkapiirteisiin henkilöhahmoihinsa luottaen.  Lopputuloksena on otteessaan pitävä ja aivoja stimuloiva dystooppinen fantasia, joka kuitenkin jättää viimeiseksi jälkikuvaksi verkkokalvoille toivon kipinän.”

Palkintojuhlassa Marisha Rasi-Koskinen piti oivallisen kiitospuheen, jossa hän myönsi olevansa huolissaan nuorten vähäisestä lukuharrastuksesta, mutta muistutti miten tärkeää on huolipuheen ohella muistaa, että ”emme kirjoita, eikä meidän pidä kirjoittaa vain siksi, että nuoret eivät lue, vaan siksi, että nuoret lukevat. (…) Kirjoitan nuorille jotka lukevat, jotka rakastavat lukemista, jotka eivät voi elää ilman kirjoja”. Rasi-Koskinen kirjoittaa nuorille samalla tavalla kuin aikuisille: taide edellä ja kirjan itsensä vuoksi. ”Rakkaudesta sanoihin, lauseisiin, tarinoihin, kokeileviin rakenteisiin, kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen. Taideteos on olemassa siksi että se on, se on itse syy itseeensä.”

Kuva: WSOY/ Laura Malmivaara

Grafomania onnittelee sydämellisesti Marishaa!

Kirsti

 

Advertisement