Asioita joita teen etten kirjoittaisi:
täytän kalenterini muilla töillä ja luottamustehtävillä, sitten huokailen ja olen marttyyri
siivoan, pyykkään, järjestelen
sovittelen vaatteita
menen kävelylle
suunnittelen monimutkaisia ruokalajeja
selaan somea
kirjoittelen kavereille
kuljen huoneesta toiseen muka jokin tärkeä ajatus mielessäni
riitelen puolison kanssa ja saan itseni tunnekuohuun joka estää kirjoittamisen.
Tällaisia asioita, muun muassa.
Viime aikoina olen pohtinut elämänvalheita. Niitä totuuksina pitämiämme ajatuksia ja uskomuksia, joita kerromme itsellemme itsestämme ja omasta elämästämme. En tarkoita välttämättä tiedostettuja, elämäntarinaamme liittyviä kohtauksia ja kappaleita, vaan jossain syvällä piileviä muttakun-syitä, jotka estävät meitä tekemästä asioita.
Havahduin omaan elämänvalheeseeni viime kesän kynnyksellä, kun pakkasin muuttokuormaa. Lapseni huoneen kaapin perältä löysin pahvilaatikon, jonne olin säilönyt kymmenen vuoden takaisia kurssimateriaaleja kirjallisuuden opinnoistani. Suoritin tuolloin 5 opintopisteen kirjallisuusterapia-kurssia. Teoriamuistiinpanojen seasta, ruutupaperin alanurkasta löysin seuraavan tekstin:
Rakastan kirjoittamista, mutta minulla ei ole sille koskaan tarpeeksi aikaa.
Rakastan kirjoittamista, mutta minulle ei ole sille koskaan tarpeeksi aikaa. Ja tämän olin kirjoittanut kymmenen vuotta sitten opiskelijana, sanataiteen tuntiopettajana, koiran omistajana, yksinasuvana nuorena naisena, joka haaveili kirjailijuudesta.
Nyt olin 35-vuotias lähes täysipäiväisesti työssäkäyvä perheenäiti, esikoiskirjailija ja valmistunut maisteri. Eikä minulla edelleenkään ollut tarpeeksi aikaa kirjoittamiselle, asialle jota edelleen rakastin ja jota olisin kaikista mieluiten halunnut tehdä.
Siinä hetkessä jokin liikahti paikoiltaan, tai ehkä sittenkin paikoilleen. Oma elämänvalheeni paljastui. Ymmärsin, että olin koko ajan syyttänyt ulkoisia olosuhteita, vaikka olin itse tehnyt joka ikisen valintani. On kovin helppoa ajatella, että en voi, koska. Ja vaalia sitä itselleen rakasta asiaa jossain kaiken sen muun tekemisen alla. Ajatella sitten kun. En ajattele, että olin kulkenut väärään suuntaan, olinhan innostunut vaihtelevista työtehtävistäni ja opiskellut itselleni omalta tuntuvan tutkinnon ja saanut kehittyä sanataiteen ohjaajana, kirjoittajana ja ennen kaikkea ihmisenä noiden vuosien aikana. Ajattelen, että teemme kussakin hetkessä siihen kohtaan oikeat, tai ainakin riittävän oikeat valinnat. Mutta miksi ihmeessä en ollut valinnut kirjoittamista ennen muita asioita, jos kerran se oli minulle niin tärkeää? Mitkä omat totuuteni kaipasivat nyt vaihtamista?
Ymmärsin, että minua pelotti. Olin aina uskonut olevani rohkea heittäytyjä ja reippaasti kokeileva tyyppi. Olin kokenut elämässäni asioita laidasta laitaan ja tunsin että turhat pelot eivät enää hallinneet elämääni tai valintojani millään tavalla. Mutta olin väärässä. Pelkäsin ihan hirvittävästi. Pelkäsin mitä tapahtuu, jos valitsenkin kirjoittamisen. Mitä tapahtuu jos minulla olisikin aikaa? Jos vain kirjoitan ja alan uskoa siihen että minusta on tähän.
Ehkä huomaan, etten sittenkään osaa.
Ehkä sanat eivät enää tulekaan.
Ehkä tekstejäni ei haluta julkaista.
Mitä oikein kuvittelen, että minullako olisi oikeus elää sitä elämää, jota ihan oikeasti haluan?
Tällaisia ajatuksia huomasin ajatelleeni, ja ajattelen vieläkin. Mutta nyt minä kuuntelin niitä ja päätin valita toisin. Jos en kokeile, en koskaan saa tietää. Mikä määrä ulkoista validointia riittää kirjoittajalle? Positiivinen palaute, onnistumisen kokemukset? Tarpeeksi julkaisuja? Kirjailijaliiton jäsenyys tai muu virallinen yhteisö? Apuraha? Kun ajattelin asioita, joita minulla jo oli, ymmärsin että ainoa estäjä tielläni olin minä itse.
Kirjoittamisen hidastajat ovat yhä olemassa. Pyykkikone laulaa, lumettoman tammikuun heikko valo houkuttelee kävelylle. Kirjoitan nyt blogitekstiä enkä romaanikäsikirjoitusta, menen siihen sitten lenkin jälkeen. Mutta kirjoitan yhtä kaikki ja rakastan tätä arkea. Minä olen valinnut tämän elämän ja nämä asiat.
Tämä on minun.
t. Minna
3 kommenttia
Comments feed for this article
12 tammikuun, 2020 klo 12:57 pm
milateras
Kiitos hienosta kirjoituksesta, Minna!
Kirjoittaminen on alituisessa epävarmuudessa elämistä, mutta ainakin tähän asti sanojen tie on kuitenkin kantanut ja vienyt eteenpäin.
Hyvää tätä vuotta ja kirjailijan työtä!
13 tammikuun, 2020 klo 12:23 pm
minnaeveliina
Kiitos kommentista, Mila!
Niin, epävarmuuden sietämistä tarvitaan. Vaikka se on välillä vaikeaa, tuntuu kuitenkin oikealle. Tuntuu onnekkaalle, että saan valita myös tämän, saan kirjoittaa.
Mitä ihaninta uutta vuotta sinullekin ja valoa työhön!
13 tammikuun, 2020 klo 5:00 pm
kirsti k
Kiitos Minna paljaasta ja samastuttavasta kirjoituksesta!
”Ajattelen, että teemme kussakin hetkessä siihen kohtaan oikeat, tai ainakin riittävän oikeat valinnat.” Näin se menee. Et olisi voinut valita kirjoittamista aikaisemmin. Se oli mahdollista vasta nyt. Peloista huolimatta uskallat ja pystyt. Nyt on se kohta elämässä. Onnea uuteen, sylillinen uskallusta ja rohkeutta – nauti!
Olen ehdottomasti sillä kannalla, että pyykinpesu, kävelylenkit, ruuanlaitto ja tunnekuohut ovat yhtä lailla kirjoittamista kuin tekstin näpyttely. Tarvitaan suvantoja, muhittelua, työstöä. Teksti huuhtoutuu aina eletyn läpi, tai eletty tekstin. Ajatelkoon sen miten päin tahansa molempia tarvitaan, sekä fyysistä kirjoittamista että mielikuvakirjoittamista, joista jälkimmäinen tapahtuu usein alitajuisesti ja varkain arjen lomassa. Siispä ”kirjoittamisen hidastajat” vievätkin eteenpäin!