Milan Kundera kirjoittaa grafomaniasta teoksessaan Romaanin taide (WSOY, 1986) seuraavasti: “Grafomania. “Halu kirjoittaa kirjeitä, päiväkirjoja tai perhekronikoita (itselleen ja lähimmilleen) ei ole grafomaniaa, mutta halu kirjoittaa kirjoja (tuntemattomille lukijoille) on. Se ei ole maniaa muodon luomiseen vaan oman minuutensa toisille tyrkyttämiseen. Vallantahdon groteskein versio.”

Koska Kundera pelkää, että romaani kuolee eikä jäljelle jää kuin “grafomaanien loputon pälpätys”, olemme päättäneet kirjoittaa paitsi romaaneja myös grafomaanista pälpätystä tähän blogiin.

Timo Nurmen Uusi suomen kielen sanakirja (Gummerus, 1998) on määrittelyssään armollisempi. Grafomania on lyhyesti kirjoitusvimma.

Olkoon vimma kanssasi!

Tervetuloa Grafomanian pariin!

Grafomania on kirjoitusvimmaisten kirjailijoiden yhteinen nettipäiväkirja.

Millaista on kirjailijan arki parhaimmillaan – ja pahimmillaan? Mikä meitä naurattaa ja mikä ärsyttää? Kuka meistä uskoo inspiraatioon? Miten selvitä valkoisen paperin kammosta? Mikä romaani kolahti meihin viimeksi?

Tule mukaan lukemaan ja kommentoimaan! Väittele, purnaa, naura kanssamme, ole rohkeasti samaa mieltä, ehdota kirjavinkkejä, paranna maailmaa, kerro omista teksteistäsi, lempikirjastasi – osallistu Grafomanian kirjoittamiseen kommentoimalla sitä.

Advertisement