Kirsti Kurosen kirjoittama ja Karoliina Pertamon kuvittama Kerro minulle kaunis sana -kuvakirja (Karisto) on valittu Runeberg Junior -ehdokkaaksi.

Raati luonnehtii teosta näin: Kerro minulle kaunis sana on monitahoinen ja monitasoinen kertomus, siitä miten sanat voivat pelastaa. Kirsti Kurosen kirjan lapsi pakenee kodin ikäviä sanoja löytääkseen uusia, kauniimpia. Karoliina Pertamon kuvituksessa kirjaimet leijuvat kuin lumihiutaleet. Nekin innostavat lukijaa keksimään omia sanoja.”

Muut ehdokkaat ovat:
Henrika Andersson & Christel Rönns: Nagu-nalle och kastasdjuren (Förlaget)
Tove Appelgren & Salla Savolainen: Vesta-Linnéa och vännerna (Förlaget)
Tapani Bagge & Carlos da Cruz: Katoava muumio (Karisto)
Lena Frölander-Ulf: Nelson Tigertass / Nelson Tiikeritassu (Förlaget)
Malin Klingenberg & Sanna Mander: Fisens liv / Pierun elämää (S&S)
Hannele Lampela & Ninka Reittu: Prinsessa pikkiriikki ja huutava vääryys (Otava)
Jukka-Pekka Palviainen & Christel Rönns: Allu ja outo Uolevi (WSOY)
Veera Salmi & Matti Pikkujämsä: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (Otava)
Annika Sandelin & Karoliina Pertamo: Om jag fötts till groda (Förlaget)

Runberg Junior -palkinto myönnetään lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat lukijat. Esiraati valitsi 10 ehdokasta. Voittajan saavat valita porvoolaiset lapset. Runeberg Junior -palkinto on Porvoon kaupungin ja KSF Media / Sanomalehti Östnylandin yhteinen 10 000 euron suuruinen lastenkirjallisuuspalkinto.

2274569

Myös Raili Mikkasen tuore Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi) on myös herättänyt raadeissa ihastusta; se on valittu ehdolle Savonia-kirjallisuuspalkinnolle.

Raati perustelee valintaa näin: ”Mikkanen tarjoaa aivan uudenlaisen, virkistävän näkökulman kansalliskirjailijamme Minna Canthin elämään. Minnan toiseksi vanhin tytär Elli valottaa, minkälaista oli elää koko yhteiskuntaa ravisuttavan kirjailijan lapsena. Canthin lapset saivat kokea äitinsä radikaalien mielipiteiden aiheuttaman tyrmistyksen ja vihapuheet myös itseään kohtaan. Toisaalta taas kodin edistysmielinen ilmapiiri loi elämälle innoittavan kasvualustan.”

Yhteensä kuusi kaunokirjallista teosta on ehdolla Kuopion kaupungin jakaman Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Ehdokkaana on toinenkin 175-vuotisjuhlavuottaan viettävää Minna Canthia käsittelevä teos, Tatu Kokon Kävelevien patsaiden kaupunki (Icasos). Ilahduttavasti mukana on Raili Mikkasen teoksen lisäksi toinenkin lasten- ja nuortenkirjallisuuteen lukeutuva teos, Jukka Itkosen Koira nimeltä Mutsi (Lasten Keskus), jonka on kuvittanut Virpi Penna.

Palkinnon saaja julkistetaan 9. joulukuuta.

Muutama päivä sitten Kuvittajat ry aiheellisesti huomautti, että palkintoehdokkuuksia uutisoidessa tulisi ehdottamasti mainita myös kirjan kuvittajan nimi.

Lämpimät onnitteluhalaukset sekä Kirstille että Railille!

Mila

IMG_20191003_165122

 

 

 

 

Advertisement