Eilen tuli WSOY:n Valkeilla glögeillä puheeksi, mitkä ovat olleet mielestäni kuluneen vuoden parhaita kirjoja. Piti oikein kaivella muistista, mitä kirjoja olenkaan tämän vuoden aikana lukenut. Tässä lista niistä, jotka uskoisin muistavani hyvinä lukukokemuksina vielä vuosien kuluttuakin.

Kotimaiset:

Pirjo Hassinen: Suistola. Otava

Tommi Melender: Kunnian mies. WSOY

Miina Supinen: Liha tottelee kuria. WSOY

Kolme hyvin erilaista, eri tavalla hyvää kirjaa. Supisen kirjassa viehätti rentous, Hassisen Suistolassa kieli ja analyyttinen lähestymistapa tunteisiin, Melenderin romaanissa tyylin lakonisuus sekä kunnian ja moraalin käsittely.

Suomennetut:

Jonas Hassen Khemiri: Montecore − Uniikki tiikeri (Montecore − en unik tiger). Suom. Katriina Savolainen. Johnny Kniga

Jan Kjærstad: Viettelijä (Forføreren). Suom. Veijo Kiuru. WSOY

Montecoressa kiinnosti kieli ja etenkin ruotsin kielellä leikittely. Suomentajalla on ollut vaativa työ, josta hän on selviytynyt mainiosti. Viettelijä on mielestäni ehkä tämän vuoden paras kirja. Odotan trilogian seuraavia osia malttamattomana. 

Suomentamattomat:

Per Nilsson: Hjärtans Fröjd. Rabén & Sjögren

Nilsson on minusta Ruotsin paras nuortenkirjailija, ja tämä on hänen tunnetuin romaaninsa, joka on alun perin ilmestynyt jo vuonna 1992. Luin kirjan vasta nyt ja vakuutuin yhä enemmän Nilssonin hyvyydestä.

Tietokirjat:

Paul Gravett: Sarjakuvaromaani − Ja miten se voi muuttaa elämäsi (Graphic Novels − Stories to Change Your Life). Suom. Lotta Sonninen. Otava

Tietokirjoja on tullut luettua tänä vuonna harmillisen vähän, mutta tämä kolahti lujaa. Sarjakuvaromaani on innostava ja asiantunteva esittely hienosta taiteenlajista.

Vielä lukematta:

Juhani Känkänen: Kilttipakko. Teos

Tuomas Kyrö: Benjamin Kivi. WSOY

Nämä kaksi on pakko vielä mainita siksi, että olen kuullut niistä erittäin paljon positiivista. Tarkoitus on lukea molemmat tämän vuoden puolella, ja uskon vahvasti, että ne tulevat kuulumaan minulla ”vuoden kirjojen” joukkoon.