Suomen Nuorisokirjailijat ry:n palkinnot 2013:

Suomen Nuorisokirjailijoiden palkintoraati on asettanut Topelius-palkintoehdokkaiksi seuraavat vuonna 2012 ilmestyneet nuortenkirjat:

Laura Lähteenmäki: North End (WSOY)

Annukka Salama: Käärmeenlumooja (WSOY)

Salla Simukka: Jäljellä ja Toisaalla (Tammi)

Mila Teräs: Perhosen varjo (Otava)

Kalle Veirto: Leiri (Karisto)

Suomen Nuorisokirjailijoiden palkintoraati on asettanut Arvid Lydecken -palkintoehdokkaiksi seuraavat vuonna 2012 ilmestyneet lastenkirjat:

Kirsti Ellilä: Majavakevät (Karisto)

Ansu Kivekäs: Ykkösjätkät (Tammi)

Eppu Nuotio: Papupiilokas (Otava)

Kirsi Pehkonen: Punaviiva (Karisto)

Ville Tanttu: Tiikerisydän (WSOY)

Voittajat julkistetaan 14.1.2013. Kunakin vuonna palkitaan edellisenä vuonna ilmestyneiden kirjojen parhaat.

Topelius-palkinto on maamme vanhin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, joka perustettiin jo vuonna 1946. Nykyisin se jaetaan nuortenkirjalle.

Arvid Lydecken -palkinto on perinteinen lastenkirjapalkinto, jota on jaettu 1960-luvulta lähtien. Se myönnetään vuosittain korkeatasoisesta lastenkirjasta.

Molempien palkintojen jakajana on Suomen Nuorisokirjailijat ry ja palkintoja tukee Kopiosto.

Palkintoraadin puheenjohtajana on toiminut kirjastovirkailija, lasten ja nuortenkirjallisuuden kriitikko Marja Welin ja jäseninä äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marja Rikaniemi, freelancer-kriitikko Emma Saure ja erikoiskirjastonhoitaja Markku Kesti.

Luonnehdinnat teoksista:

Laura Lähteenmäki: North End (WSOY)

Ilmastonmuutoksen jälkeiseen tulevaisuuteen sijoittuva kirjasarjan aloitus kuvaa vahvasti kylmyyden aiheuttamia arkisia ongelmia uudella kotipaikalla pohjoisen Suomen perukoilla. Teini-ikäistä Teklaa huolettavat pikkuveli, eronneet vanhemmat ja ystävyyssuhteet. Energiankulutukseen liittyvät maailmanlaajuiset ongelmat, kierrätyksen välttämättömyys ja ylellisyystuotteiden harvinaisuus jäävät sopivasti taustalle, kun North Endin asukkaat taistelevat omien huoliensa keskellä.

Annukka Salama: Käärmeenlumooja (WSOY)

Unnan yksinäinen elämä muuttuu, kun hän törmää Rufukseen ja tämän jengiin. Suomessakin on pararomantiikkaa luettu jo vuosia ja nyt ovat kotimaisetkin kirjailijat löytäneet genren. Romantiikkaa, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Niistä on nyt Unnan elämä tehty.

Salla Simukka: Jäljellä ja Toisaalla (Tammi)

Jäljellä-kirjassa dystooppisessa suoritusyhteiskunnassa elävä Emmi löytää karkureissulta palatessaan ihmisistä tyhjentyneen maailman. Tyhjästä maailmasta löytyy lopulta muutama muukin nuori ja poikkeuksellisessa tilanteessa nuorten ystävyys syvenee nopeasti. Nuoret joutuvat pohtimaan omaa itseään ja arvojaan uusista näkökulmista. Toisaalla-kirjassa Samuel värvätään mukaan projektiin, jossa luodaan virtuaalimaailma nimeltä The Empty World. Virtuaalimaailmaan otetaan koekaniineiksi muutama nuori, jotka eivät ole löytäneet vielä omaa paikkaansa ja ovat näin syrjäytymisvaarassa yhteiskunnan mielestä Kirjat ovat moniulotteisia kuvauksia nuorten sielunmaisemasta, yhteiskunnan raadollisuudesta ja siitä mikä elämässä on todella tärkeää.

Mila Teräs: Perhosen varjo (Otava)

Linnean kesäloman vietto kietoutuu syömättömyyden ympärille. Uusi ystävä ja orastava seurustelusuhde tuovat onneksi väriä Linnean yhä mustemmaksi muuttuvaan ajattelumaailmaan. Maagisen realismin piirteitä saava tarina kuvaa terävänäköisesti Linnean syömishäiriöistä ajattelumaailmaa, joka on samaan aikaan raadollinen ja hauraan kaunis.

Kalle Veirto: Leiri (Karisto)

Kesäleiri merkitsee muutoksen mahdollisuutta. Tässä realistisessa nuortenkirjassa ei kuitenkaan ole kyse rippi- eikä urheiluleiristä vaan päähenkilö Santtu joutuu määrätietoisen yksinhuoltajaäitinsä ohjaamana Kriittisen ajattelun nuorisoliiton leirille. Leiriläisten kautta kirjassa pohditaan erilaisia yhteiskunnan ongelmia eikä nuorten itsenäistymiseen tarjota liian helppoja ratkaisuja.

 Lydecken-ehdokkaat:

Kirsti Ellilä: Majavakevät (Karisto)

Kolumbiasta adoptoitu Hilla viihtyy paremmin majavien kuin muiden ihmisten seurassa. Kun majavien kotilampi on uhattuna, Hilla päättää tehdä kaikkensa säilyttääkseen sen. Kirja on kaunis seikkailutarina erilaisuuden hyväksymisestä, ystävyydestä ja siitä, miten sinnikkyydellä voi saada aikaan lähes mitä vain.

Ansu Kivekäs: Ykkösjätkät (Tammi)

Mielikuvitus ja kyky nähdä maailma lapsen silmin tekee kahden pojan leikeistä elämää suurempia ja Ansu Kivekkään värikäs ja oivaltava kieli pulppuaa rikkaana kuin lasten elämä.

Eppu Nuotio: Papupiilokas (Otava)

Papupiilokas on lennokasta riimittelyä. Pienien ja riemukkaiden runojen avulla lapsille avautuu outojen ja tuntemattomien ötököiden salaperäinen ja tuntematon maailma.

Kirsi Pehkonen: Punaviiva (Karisto)

Punaviiva on itsenäinen jatko-osa kirjalle Aloituskiekko. Hilla ja Noora aloittavat uudessa koulussa liikuntaluokalla ja se tuo tullessaan uusia kuvioita tyttöjen elämään kun viikot asutaan poissa kotoa. Hyvä urheilukirja, jossa ystävyys antaa voimia ja erilaisuus ei ole välttämättä taakka.

Ville Tanttu: Tiikerisydän (WSOY)

Pienelle Amokselle on tärkeää, että hän saisi viettää enemmän aikaa isänsä kanssa, mutta tämä ei työkiireiltään sitä huomaa. Tarvitaankin suurempia tekoja ennen kuin isän silmät avautuvat. Tiikerisydän on vaikuttava kirja siitä, miten tärkeää lapselle on yhteinen aika vanhempiensa kanssa.  Kirjassa pohditaan myös lapsen silmin avaruutta ja äärettömyyttä.

 Onnittelemme lämpimästi kaikkia kirjailijoita – mikä hieno joululahja – ja olemme tietysti erityisen ylpeitä grafomaanikko Salla Simukan teosparin ehdokkuudesta.