Kirjailija Tero Niemi pohdiskelee Netticolosseumilla, millainen on kirjoittajan kehityskaari.

Kommentoin itse tuossa samaisessa viestiketjussa, että kriisit ovat olleet minulle parhaimpia kehityksen paikkoja. Kriisi voi olla täydellinen tulppa tai sitten yksinkertainen huomio, ettei osaa sitä mitä haluaisi tai mitä pitäisi osata. Ehkä oleellista kehittymisessä on minulle ollut se, että vain tekemällä on oppinut: tekemällä huonoja juttuja ja jossakin vaiheessa huomaamalla sen itsekin, yrittämällä tehdä parempia ja sitten lopulta onnistumalla, kunnes huomaa ettei taas osaakaan mitään (tai ainakin luulee niin, ettei osaa).

Kirjoituskurssi tai ateljeekritiikki toimii vain, jos se uppoaa hedelmälliseen pohjaan. Jos itsellä on sellainen fiilis, että osaa homman täysin tai teksti on valmis ja virheetön, ei paraskaan opetus tai palaute uppoa, se vain korkeintaan ruokkii ärtymystä. Ja aina välillä sitä luulee, että on tehnyt jotakin ikimuistoista, kunnes maailma palauttaa takaisin todellisuuteen. Vireystilan on oltava vastaanottavainen: jos menee opin ääreen täynnä kysymyksiä, saa yleensä edes johonkin vastauksen (sehän voi olla myös että on tehnyt jotakin hyvin).

Kirjoittaminen on jatkuvaa kehittymistä. Jokaisen tekstin voi ottaa uutena haasteena. Tottahan toki sitä kirjoittaa vähemmän haasteellistakin, mutta jotta kehittyisi, on jouduttava laittamaan taitonsa aina välillä koetukselle, äärimmilleen. Alitajunta, sattuma, intuitio tai miksi sitä kutsuisikaan, tulee apuun.

Käytännön esimerkki pienestä kriisistä: olen jo pitkään kirjoittanut novellia, joka ei valmistu, koska en tiedä minne tarina kaareutuu lopussa. Minulla on ollut henkilöt motiiveineen, mutta jokin ei vain toimi. Eilen luin pöytälaatikkoa siivotessani tulosteen novellin viimeisimmästä versiosta. Tiesin heti, miten tarinan täytyy jatkua ja päättyä, ja mikä motiivi oli jäänyt puuttumaan. Ei lopputulos välttämättä ole täydellinen, ei ehkä hyväkään, mutta solmu on auennut ja saan tarinan valmiiksi. Tarpeellinen muistutus: anna ajan kulua ja tekstin hautua.