Haukoin henkeäni viime perjantaina Seinäjoen Kirjakorissa, kun seminaarivieraille esiteltiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suunnittelemia lastenkirjoja. Mitä innovatiivisuutta!
Kirjat ovat graafisen muotoilun ja kirjasto- ja tietopalvelun opiskelijoiden suunnittelemia ja toteuttamia. Projektin aluksi opiskelijat tutustuivat lastenkirjallisuuden lajeihin ja historiaan. Ideoinnissa korostettiin kokeellisuutta ja kirjojen sopivuutta kirjastokäyttöön.
Lopputulos on kerrassaan ainutlaatuinen! Seitsemän toinen toistaan toimivampaa teosta. Sanna Tarkkasen kuvittaman ja Henna Heinämäen taittaman Kalma-Alma ja ihana Iivari -kirjan ideana on helpottaa satutuntien pitämistä. Kirja on suurikokoinen ja suunniteltu niin, että teksti on sadunlukijaan päin ja aukeman toinen sivu on käännetty lasten suuntaan, jotta kertomusta on helppo seurata. Kirjan tarina on kirjailija Mervi Heikkilän käsialaa.
Mukana on myös nettiin suunniteltu interaktiivinen varhaisnuorten satumukaelma Hilkka Punainen & Susi, runokirja Voi hirvitys!, jonka sivuilla olevien aukkojen kuvat voi taskulampun avulla heijastaa seinälle ja monta muuta kiehtovaa teosta. Kuulemma kustantajien kanssa käydään jo neuvotteluita…
Tässä Layers-lastenkirjojen tekemisestä kertova video:
6 kommenttia
Comments feed for this article
23 huhtikuun, 2012 klo 8:29 pm
Miika Hontonen
Toi Sanna Tarkkasen kirja on kyllä vallan mainio satutuntien pitämiseen! Annan sille täydet 10 pistettä..
23 huhtikuun, 2012 klo 9:22 pm
annelitre
tällaiselle tekstilähtöiselle ihmiselle eivät ikinä tulisi mieleen noi hienot visuaaliset keksinnöt, hui!
24 huhtikuun, 2012 klo 3:10 pm
Raili Mikkanen
Upeaa ja ihanaa. Mitä vielä onkaan odotettavissa! Työskentelin jossain vaiheessa Lahden graafikkolinjalaisten kanssa ja ihailin sitä valtavaa luovuutta, mitä myös siellä näin. Sieltähän on tullutkin monta taitavaa kuvittajaa. Tulee varmasti täältäkin.
25 huhtikuun, 2012 klo 7:44 am
Nimetön
Tuli tuosta videosta mieleen, että se olisi mainio näytettäväksi pienille lukijoille esim. eskarivierailulla. On aina niin teoreettista selittää, miten kirja tehdään. Joka kerta, kun olen pikkulukijoiden kanssa tekemisissä, saan selvittää, että en piirräkään kuvia kotona enkä liimaa kansia kirjoihin työhuoneeni lattialla. Ja että kuvat tekeekin joku muu kuin minä jne…
T von L
25 huhtikuun, 2012 klo 8:40 am
anuh
Mahtavia ideoita, huisaa! 🙂
”Joka kerta, kun olen pikkulukijoiden kanssa tekemisissä, saan selvittää, että en piirräkään kuvia kotona enkä liimaa kansia kirjoihin työhuoneeni lattialla.”
Hihi 😀
26 huhtikuun, 2012 klo 10:08 am
Magdalena Hai
Voi kun ihana idea tuossa reikäkirjassa! Heti teki mieli päästä kokeilemaan. 🙂